Obliczyć wartość takiego oto wyrażenia:
\(\displaystyle{ sin\left( arcsin\left( \frac{1}{10} \right) \right)}\)
i teraz... RATUNKU!
Obliczyć wartość wyrażenia z arcussinusem
Obliczyć wartość wyrażenia z arcussinusem
Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, o 19:32 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa nieregulaminowej nazwy tematu.
Powód: Poprawa nieregulaminowej nazwy tematu.
- PrzeChMatematyk
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 20 razy
Obliczyć wartość wyrażenia z arcussinusem
\(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\)
bo liczymy wartość funkcjii z funkcjii odwrotnej...
bo liczymy wartość funkcjii z funkcjii odwrotnej...
Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, o 19:38 przez PrzeChMatematyk, łącznie zmieniany 1 raz.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Obliczyć wartość wyrażenia z arcussinusem
Rozwiązanie wprost z definicji arcusa:
\(\displaystyle{ \arcsin{\left( \frac{1}{10} \right)}=x \Leftrightarrow \sin{x}= \frac{1}{10}\\ \\ \frac{1}{10} =\sin{x}=\sin{\left(\arcsin{\left( \frac{1}{10} \right)}\right)}}\)
\(\displaystyle{ \arcsin{\left( \frac{1}{10} \right)}=x \Leftrightarrow \sin{x}= \frac{1}{10}\\ \\ \frac{1}{10} =\sin{x}=\sin{\left(\arcsin{\left( \frac{1}{10} \right)}\right)}}\)