Obliczenie tangesa 2 alfa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
lvl4t3usz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 21 lis 2009, o 18:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sulęcin
Podziękował: 4 razy

Obliczenie tangesa 2 alfa

Post autor: lvl4t3usz »

Witam.
Podczas obliczania położenia osi głównych centralnych pewnej figury, trafiłem na poniższe równanie i nie za bardzo wiem jak obliczyć ile \(\displaystyle{ \alpha}\)ma stopni ;l
Mógłby ktoś pomóc ?

\(\displaystyle{ tg(2 \cdot \alpha )= 1.19}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Obliczenie tangesa 2 alfa

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ 2\alpha=k}\)

Z tablic \(\displaystyle{ tg(k)=1.19}\) (nie wiem czy to nie był przecinek) i wracasz ze znalezionym do pierwszego)
ODPOWIEDZ