Wartość f. trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Pawelek-
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 30 sty 2011, o 08:24
Płeć: Mężczyzna

Wartość f. trygonometrycznej

Post autor: Pawelek- »

Witam serdecznie,
czy jest ktoś w stanie rozwiązać mi poniższe zadanie?

Oblicz wartość pozostałych f. trygonometrycznych kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\), mając dane:
a) \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{3}{7}}\)

b) \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{4}{5}}\)

c) \(\displaystyle{ \tg \alpha = 3}\)

d) \(\displaystyle{ \ctg \alpha = 2}\)

e) \(\displaystyle{ \ctg \alpha = 1}\)

f) \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{3}{5}}\)


Z góry dziękuje za rozwiązanie.
Pozdrawiam,
Pawelek-
Ostatnio zmieniony 30 sty 2011, o 09:40 przez Pawelek-, łącznie zmieniany 1 raz.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Wartość f. trygonometrycznej

Post autor: mat_61 »

Na czym polega Twój problem ze zrobieniem tych zadań?

Możesz np. narysować sobie trójkąt prostokątny, zaznaczyć na nim długości przyprostokątnych tak aby prawdziwe były wartości podanych funkcji (np. dla c) 3 oraz 1), obliczyć długość przeciwprostokątnej i zapisać wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych.

Oczywiście możesz też skorzystać z gotowych wzorów.
Pawelek-
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 30 sty 2011, o 08:24
Płeć: Mężczyzna

Wartość f. trygonometrycznej

Post autor: Pawelek- »

Jeżeli jest taka możliwość prosiłbym kogoś by rozwiązał mi to zadanie, byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ