Witam,
Chciałem Was zapytać o rozwiązanie takiego równania:
\(\displaystyle{ 2sin(2\alpha) = cos(2\alpha)}\)
Nie wiem czemu, ale ja tutaj nie widzę, jak można to zrobić.
Proszę o pomoc.
równość - problem z rozwiązaniem
-
- Użytkownik
- Posty: 441
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Pomógł: 71 razy
równość - problem z rozwiązaniem
korzystaj ze wzorów na \(\displaystyle{ sin2 \alpha}\)
i \(\displaystyle{ cos2 \alpha}\)
i \(\displaystyle{ cos2 \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
równość - problem z rozwiązaniem
A nie prościej tak:
\(\displaystyle{ 2 \sin (2\alpha) = \cos(2\alpha)}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin (2\alpha)}{\cos(2\alpha)} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \tg (2\alpha) =\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2 \sin (2\alpha) = \cos(2\alpha)}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin (2\alpha)}{\cos(2\alpha)} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \tg (2\alpha) =\frac{1}{2}}\)
- kamilrun
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 31 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 5 razy
równość - problem z rozwiązaniem
No można tak, ale jak to dalej rozwiązać??
wzór na \(\displaystyle{ tg(2\alpha)}\) to \(\displaystyle{ \frac{2tg\alpha}{1-tg^2\alpha}}\)
i co dalej ?? Podstawiając i rozwiązując równanie (kwadratowe) otrzymuję coś takiego, że \(\displaystyle{ tg\alpha}\) musi być równy \(\displaystyle{ -2+\sqrt{5}}\) albo \(\displaystyle{ -2-\sqrt{5}}\).
wzór na \(\displaystyle{ tg(2\alpha)}\) to \(\displaystyle{ \frac{2tg\alpha}{1-tg^2\alpha}}\)
i co dalej ?? Podstawiając i rozwiązując równanie (kwadratowe) otrzymuję coś takiego, że \(\displaystyle{ tg\alpha}\) musi być równy \(\displaystyle{ -2+\sqrt{5}}\) albo \(\displaystyle{ -2-\sqrt{5}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
równość - problem z rozwiązaniem
A po co tak? Przecież mając równanie:
\(\displaystyle{ \tg (2\alpha) =\frac{1}{2}}\)
możesz je rozwiązać wyznaczając wartość argumentu funkcji tanges, czyli \(\displaystyle{ (2\alpha)=...}\)
To tak jakby zrobić podstawienie:
\(\displaystyle{ 2\alpha= \beta}\)
Rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ \tg \beta =\frac{1}{2} \Rightarrow \beta =...}\)
i wyznaczyć \(\displaystyle{ \alpha}\) z równania:
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{ \beta }{2}}\)
\(\displaystyle{ \tg (2\alpha) =\frac{1}{2}}\)
możesz je rozwiązać wyznaczając wartość argumentu funkcji tanges, czyli \(\displaystyle{ (2\alpha)=...}\)
To tak jakby zrobić podstawienie:
\(\displaystyle{ 2\alpha= \beta}\)
Rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ \tg \beta =\frac{1}{2} \Rightarrow \beta =...}\)
i wyznaczyć \(\displaystyle{ \alpha}\) z równania:
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{ \beta }{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
równość - problem z rozwiązaniem
Ale tu nie ma przecież nic napisanego skrótowo. Masz po prostu rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ \tg \beta =\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \tg \beta =\frac{1}{2}}\)