Rownanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Fifty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 201
Rejestracja: 4 gru 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Rownanie trygonometryczne

Post autor: Fifty »

Witam moj problem polega na tym ze znam odpowiedz ale nie wiem skad ona sie wziela

\(\displaystyle{ cos3x=- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 3x=- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 3x=4* \frac{ \pi }{6}+2k \pi v 3x=-4* \frac{ \pi }{6}+2k \pi}\) ten ostatni wers wlasnie nie wiem jak to sie stalo ze ta 4 tam jest nie umiem tego odczytac...prosze o pomoc jak patrzec na wykres no skad to sie wzielo
ps czy rozwiaznie przy sinusach i cosinusch jest ZAWSZE dwu czesciowe? np przy sinusie \(\displaystyle{ \pi - \alpha +2k \alpha v \pi +2k \pi}\)? analogicznie cosinus tylko drugi wynik \(\displaystyle{ - \pi +2k \pi}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rownanie trygonometryczne

Post autor: piasek101 »

Nie bardzo wiadomo o czym piszesz.

Proponuję - podstaw \(\displaystyle{ 3x=t}\)

Rozwiąż \(\displaystyle{ cost=-0,5}\) wróć do podstawienia.
ODPOWIEDZ