nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pau_ka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 1 lis 2010, o 10:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 7 razy

nierówność trygonometryczna

Post autor: pau_ka »

\(\displaystyle{ \sqrt{3cos2x} < \sqrt{2}cosx}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

nierówność trygonometryczna

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ 3\cos 2x<2\cos^2x \\
3\cos^2x-3\sin^2x-2\cos^2x<0 \\
\cos^2x-3\left( 1-\cos^2x\right)<0 \\
\ldots}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

nierówność trygonometryczna

Post autor: piasek101 »

Ale dziedziny bym nie odpuścił i przypadku gdy prawa jest ujemna (nierówność nie zachodzi).
ODPOWIEDZ