Witajcie!
Chciałbym się tylko upewnić czy dobrze myślę
Polecenie :
Rozwiąż równanie : \(\displaystyle{ sin ^{2}3x=1}\)
Czyli mam rozpatrzyć : \(\displaystyle{ sin3x=1}\) i \(\displaystyle{ sin3x=-1}\)
Nie wiem czy to wystarczy. A co byłoby gdyby zamiast 1 było pół ? Wtedy już chyba musiałbym inaczej postąpić.
Pzdr
Równanie trygonometryczne z potęgą
-
- Użytkownik
- Posty: 441
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Pomógł: 71 razy
Równanie trygonometryczne z potęgą
tam nie "i" tylko "lub"
podstawiasz t = 3x
\(\displaystyle{ \sin t = 1 \ lub \ \sin t = -1}\)
podstawiasz t = 3x
\(\displaystyle{ \sin t = 1 \ lub \ \sin t = -1}\)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2011, o 22:27 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.