Mam dwa zadania matura poziom rozszerzony i nie wiem kurde jak to zrobic, jak zacząc. Prosze o wskazówki oraz mile widziane rozwiązania
Udowodnij tożsamosc
\(\displaystyle{ 2sin^2(x+ \frac{ \pi }{4}) -1=sin2x}\)
wykasowano
Pozdrawiam
foox92
Udowodnij tożsamosc trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 24 mar 2010, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skad mam to wiedziec?
- Podziękował: 14 razy
Udowodnij tożsamosc trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 29 sty 2011, o 12:18 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wykasowano zadanie, które nie ma związku z tematem. Zadania o logarytmach proszę zamieszczać w stosownym dziale forum.
Powód: Wykasowano zadanie, które nie ma związku z tematem. Zadania o logarytmach proszę zamieszczać w stosownym dziale forum.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 24 mar 2010, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skad mam to wiedziec?
- Podziękował: 14 razy
Udowodnij tożsamosc trygonometryczna
Tutaj wogóle nie wiem jak trzeba rozbić
\(\displaystyle{ 2sin^2(x+ \frac{ \pi }{4})-1}\)
na \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ 2sin(x+ \frac{ \pi }{4}) \cdot sin(x+ \frac{ \pi }{4})-1}\)
Dalej korzystam z wzoru : \(\displaystyle{ \sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot (sinxcos \frac{ \pi }{4} +cosxsin \frac{ \pi }{4}) \cdot (sinxcos \frac{ \pi }{4} +cosxsin \frac{ \pi }{4})-1}\)
Czy dobrze próbuje to zrobic? . Nie weim dalej jak to wymnożyć, bo jakieś głupoty mi wychodzą. Jesli to jest oczywiscie dobrze.-- 30 sty 2011, o 21:18 --Zrobione, zadanie łatwe . Przez te ferie człowiek traci głowę.
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ 2sin^2(x+ \frac{ \pi }{4})-1}\)
na \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ 2sin(x+ \frac{ \pi }{4}) \cdot sin(x+ \frac{ \pi }{4})-1}\)
Dalej korzystam z wzoru : \(\displaystyle{ \sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot (sinxcos \frac{ \pi }{4} +cosxsin \frac{ \pi }{4}) \cdot (sinxcos \frac{ \pi }{4} +cosxsin \frac{ \pi }{4})-1}\)
Czy dobrze próbuje to zrobic? . Nie weim dalej jak to wymnożyć, bo jakieś głupoty mi wychodzą. Jesli to jest oczywiscie dobrze.-- 30 sty 2011, o 21:18 --Zrobione, zadanie łatwe . Przez te ferie człowiek traci głowę.
Pozdrawiam