Mam problem z rozwiązaniem takich równań:
1. \(\displaystyle{ \cos^4 x -\sin^4 x\ =sin4x}\) - tutaj z lewej wyjdzie mi kwadrat, a z prawej normalnie i nie wiem co robić...
2. \(\displaystyle{ \sin x +\sin 2x\ =sin3x}\)
3. \(\displaystyle{ \sin^2 2x = \sin 3x + \sin x}\)
4. \(\displaystyle{ \sin x + \sin 2x +\sin 3x = \cos x + \cos 2x + \cos 3x}\)
5. \(\displaystyle{ \sin x\sin 2x = \cos x\cos 2x}\)
Równania trygonometryczne...
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 17 lis 2010, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wa-wa
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Równania trygonometryczne...
1.
lewa strona - rozpisz różnicę kwadratów --> jedynka tryg.
prawa strona - rozpisz do pojedynczego kąta.
wspólną różnicę kwadratów wyłącz przed nawias i masz iloczyn.
2.
rozpisz wszystko do pojedynczego kąta, pogrupuj te same potęgi,
sin(x) przed nawias, a w nawiasie - kwadrat sinusa zmień na kwadrat cosinusa i podstawienie.
3.
analogicznie rozpisz, i wyłącz sin(x), rozpisz jedynkę tryg., wyłącz kwadrat cosinusa i poleci.
4, 5, - analogicznie
lewa strona - rozpisz różnicę kwadratów --> jedynka tryg.
prawa strona - rozpisz do pojedynczego kąta.
wspólną różnicę kwadratów wyłącz przed nawias i masz iloczyn.
2.
rozpisz wszystko do pojedynczego kąta, pogrupuj te same potęgi,
sin(x) przed nawias, a w nawiasie - kwadrat sinusa zmień na kwadrat cosinusa i podstawienie.
3.
analogicznie rozpisz, i wyłącz sin(x), rozpisz jedynkę tryg., wyłącz kwadrat cosinusa i poleci.
4, 5, - analogicznie