\(\displaystyle{ \sin \left( x+ \frac{ \pi }{6} \right) \cdot \sin \left( x- \frac{ \pi }{6} \right) =1/2 \wedge x \in [0;2 \pi]}\)
Rozumiem, że trzeba to przekształcić na:
\(\displaystyle{ \left( \sin x \cdot cos \frac{ \pi }{6}+ \cos x \cdot \sin \frac{ \pi }{6} \right) \cdot \left( \sin x \cdot \cos \frac{ \pi }{6}- \cos x \cdot \sin \frac{ \pi }{6} \right) = \frac{1}{2}}\)
Następnie:
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x \cdot \cos ^{2} \frac{ \pi }{6}-\cos ^{2}x \cdot \sin ^{2} \frac{ \pi }{6}= \frac{1}{2}}\)
Podłożyć wartości związane z \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\) i dalej przekształcając z jedynki trygonometrycznej wyznaczyć sin albo cos, wtedy wychodzi, \(\displaystyle{ \sin x = \frac{ \sqrt{3} }{2} \sin x =-\frac{ \sqrt{3} }{2} \left( albo \cos x = \frac{1}{2} \cos x =-\frac{1}{2} \right)}\) .
Nie rozumiem ostatniego etapu zadania, a mianowicie wyznaczania x w zależności od ćwiartek.
Bardzo prosiłabym o wytłumaczenie .
Problem z równaniem trygonometrycznym
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 13 lis 2010, o 16:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
Problem z równaniem trygonometrycznym
Ostatnio zmieniony 28 sty 2011, o 21:17 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol sinusa to \sin, cosinusa to \cos, symbol mnozenia to \cdot, przedzialy domkniete oznaczaj jako \left[, \right]
Powód: symbol sinusa to \sin, cosinusa to \cos, symbol mnozenia to \cdot, przedzialy domkniete oznaczaj jako \left[, \right]
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Problem z równaniem trygonometrycznym
Zaproponuję inny sposób - taki iloczyn sinusów (no prawie - trzeba go odrobinę zmienić) powstał z różnicy kosinusów.