równość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

równość trygonometryczna

Post autor: je?op »

\(\displaystyle{ \cos 2 x+ \sin x =0\\ 1-2\sin ^{2} x+ \sin x =0 \\ -2\sin ^{2} x+ \sin x =-1/(-1) \\ 2\sin ^{2} x- \sin x =1 \\ \sin x (2 \sin x -1)=1}\)
i co dalej ??
Ostatnio zmieniony 28 sty 2011, o 21:07 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa zapisu, symbol sinusa to \sin, symbol cosinusa to \cos
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

równość trygonometryczna

Post autor: Chromosom »

jak masz \(\displaystyle{ 2\sin^2x-\sin x=1}\) to odejmij 1 stronami i potem bedzie mozna przeksztalcic na postac iloczynowa
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

równość trygonometryczna

Post autor: je?op »

Chromosom pisze:jak masz \(\displaystyle{ 2\sin ^ 2x-\sin x=1}\) to odejmij 1 stronami i potem bedzie mozna przeksztalcic na postac iloczynowa
nie rozumiem, jak odjąć stronami
czyli ma być taka postać
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x- \sin x =0 ?}\)
Ostatnio zmieniony 28 sty 2011, o 21:12 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol sinusa to \sin
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

równość trygonometryczna

Post autor: Chromosom »

jeszcze \(\displaystyle{ -1}\) po lewej stronie musi byc
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

równość trygonometryczna

Post autor: je?op »

\(\displaystyle{ \sin ^{2}x- \sin x-1 =0 ?}\) tak ?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

równość trygonometryczna

Post autor: Chromosom »

tak i teraz przeksztalc na postac iloczynowa albo podstaw \(\displaystyle{ \sin x=t}\) i rozwiazuj jak rownanie kwadratowe, tylko wtedy trzeba pamietac o dziedzinie
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

równość trygonometryczna

Post autor: je?op »

a bez podstawiania, jak mam to przekształcić na iloczynową postać ?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

równość trygonometryczna

Post autor: Chromosom »

dobrze ze bez podstawiania, tak latwiej, wiec od takiego rownania trzeba zaczac \(\displaystyle{ 2\sin^2x-\sin x=1}\) i teraz takie cos
\(\displaystyle{ 2\left(\sin^2x-\tfrac12\sin x-\tfrac12\right)=0\\ \left(\sin x-\tfrac14\right)^2-\tfrac1{16}-\tfrac12=0}\)
i wzor skroconego mnozenia do roznicy kwadratow
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

równość trygonometryczna

Post autor: je?op »

ok, dzięki poradze sobię już dalej
ODPOWIEDZ