Jak sprawdzić taką równość jak np. \(\displaystyle{ \frac{1}{ cos \alpha} - \frac{cos \alpha}{1+sin \alpha} = tg \alpha}\)
lub obliczyć ile wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{ tg ^2 \alpha +ctg ^2 \alpha}\)
Trygonometria-sprawdzanie równości
Trygonometria-sprawdzanie równości
Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, o 22:33 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . W przypadku ułamka '\frac{}{}', licznik i mianownik umieszczamy wewnątrz klamer {}{}. Pamiętaj o klamrach[latex][/latex] .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . W przypadku ułamka '\frac{}{}', licznik i mianownik umieszczamy wewnątrz klamer {}{}. Pamiętaj o klamrach
- kaszunia
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 20 gru 2010, o 12:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chrzanów
- Pomógł: 4 razy
Trygonometria-sprawdzanie równości
musisz doprowadzić jedną ze stron by była równa prawej lub lewej. np: w 1 zadaniu sprowadź do wspólnego mianownika lewą stronę, skorzystaj z jedynki trygonometrycznej i jak dobrze wszystko zrobisz i pokombinujesz to dojdziesz do momentu że lewa stroną = tg i jest to równe prawej stronie co należało dowieść.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Trygonometria-sprawdzanie równości
W równościach trzeba najpierw sprawdzić dziedzinę lewej i prawej strony - mają być równe.
W tozsamościach nie jest to konieczne.
W tozsamościach nie jest to konieczne.