Rozwiąz równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
sejman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 29 gru 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sztu
Podziękował: 22 razy

Rozwiąz równanie

Post autor: sejman »

proszę o podpowiedź:
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{3} \cos^{2}x=\sin x}\)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, o 22:02 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa zapisu, symbol sinusa to \sin, symbol cosinusa to \cos
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Rozwiąz równanie

Post autor: Chromosom »

zastosuj jedynke trygonometryczna do cosinusa i bedzie rownanie kwadratowe ze wzgledu na \(\displaystyle{ \sin x}\)
sejman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 29 gru 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sztu
Podziękował: 22 razy

Rozwiąz równanie

Post autor: sejman »

Dzięki ;D
Awatar użytkownika
kaszunia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 20 gru 2010, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chrzanów
Pomógł: 4 razy

Rozwiąz równanie

Post autor: kaszunia »

zrób tak, żeby w równaniu występowała tylko jedna niewiadoma, innymi słowy zapisz cosinus za pomocą sinusa, potem możesz użyć zmiennej \(\displaystyle{ t = \sin x}\) i rozwiązać równanie kwadratowe
Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, o 22:11 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zamykaj wyrazenia matematyczne w klamry [latex][/latex]
ODPOWIEDZ