Witam mam problem z takimi zadaniami:
1.)Wyznaczyć wartość funkcji \(\displaystyle{ arccosx(- \frac{1}{2})}\)
2.) Wyznaczyć wartość \(\displaystyle{ cos[3arctg \sqrt{3} - arccos \frac{ \sqrt{2} }{2}]}\)
Proszę o pomoc.
Problem z wyznaczeniem wartości funkcji.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Problem z wyznaczeniem wartości funkcji.
\(\displaystyle{ \arccos x=y\iff x=\cos y\wedge y\in[0,\pi]\\\arctan x=y\iff x=\tan y\wedge y\in[-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}]}\)