Witam, mam problem z takim zadaniem. Jestem dość kiepski z trygonometrii. Będę wdzięczny, gdy ktoś mógłby to rozwiązać krok po kroku.
\(\displaystyle{ cos(arccos(\frac{9}{11})}\)
\(\displaystyle{ cosx=\frac{9}{11}}\)
Jak dalej to rozwiązywać ?
Wartość cos(arccos(x))
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Krk
- Podziękował: 3 razy
Wartość cos(arccos(x))
Okey, dzięki! A jak się sprawa ma gdy będę miał:
\(\displaystyle{ arccos(cos(\frac{7 \pi }{3}))}\)
\(\displaystyle{ arccos(cos(\frac{7 \pi }{3}))}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Wartość cos(arccos(x))
\(\displaystyle{ \arccos (\cos x)=x}\) o ile \(\displaystyle{ x\in [0,\pi]}\), a jak nie należy, to trzeba go sprowadzić do tego przedziału (wzorami redukcyjnymi).