Funkcja z parametrem alfa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Funkcja z parametrem alfa

Post autor: R33 »

Dana jest funkcja f o wzorze\(\displaystyle{ f(x ) = x^{2} + sin^{2} \alpha \cdot x - 2 \pi \wedge \alpha \in <0,2 \pi >}\)

Wyznacz wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha}\) , dla których osią symetrii wykresu tej funkcji jest prosta \(\displaystyle{ x = - \frac{1}{2}}\).
* Wykaż, że nie istnieje taka wartość parametru \(\displaystyle{ \alpha}\) , dla której do wykresu funckji f należy punkt \(\displaystyle{ P = (1,− 2\pi )}\) .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Funkcja z parametrem alfa

Post autor: piasek101 »

a) \(\displaystyle{ x_w=-0,5}\)

b) wstaw podane do równania.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Funkcja z parametrem alfa

Post autor: R33 »

a) Doszedłem do czegoś takiego (po podstawieniu):
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha=4\pi - \frac{1}{2}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Funkcja z parametrem alfa

Post autor: piasek101 »

Wstawianie to mój podpunkt (b).

No to jaka jest (może być przybliżona) wartość prawej strony ?
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Funkcja z parametrem alfa

Post autor: R33 »

No chodzi mi o to, że w a) podstawiłem za x -0.5
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Funkcja z parametrem alfa

Post autor: piasek101 »

Ale ja tego nie napisałem.

\(\displaystyle{ x_w}\) - to pierwsza współrzędna wierzchołka paraboli.
ODPOWIEDZ