wyprowadz wzór

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
siatkarz1985
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów

wyprowadz wzór

Post autor: siatkarz1985 »

hej mam mały problem, którego nie umiem sam rozwiązać
mógłby mi ktoś pomoc; )?
polecenie brzmi : wyprowadź wzór

\(\displaystyle{ |cos\frac{\alpha}{2}|= \sqrt{\frac{1+cos\alpha}{2}}}\)
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

wyprowadz wzór

Post autor: pyzol »

\(\displaystyle{ \cos 2 \beta=2\cos^2\beta -1}\)
Niech:
\(\displaystyle{ \alpha/2=\beta\\
\cos \alpha=2\cos^2\alpha/2 -1}\)

No i sobie przekształć dalej.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

wyprowadz wzór

Post autor: anna_ »

Skorzystaj ze wzoru na cosinus podwojonego kąta.
ODPOWIEDZ