Czy sin(alfa) może się równać tg(beta)+ctg(beta)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Żelazny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 6 gru 2006, o 14:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kątowni
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1 raz

Czy sin(alfa) może się równać tg(beta)+ctg(beta)

Post autor: Żelazny »

Czy \(\displaystyle{ sin\alpha}\) może się równać \(\displaystyle{ tg\beta+ctg\beta}\), dla pewnego \(\displaystyle{ \beta\in R}\)??
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

Czy sin(alfa) może się równać tg(beta)+ctg(beta)

Post autor: DEXiu »

Nie, gdyż \(\displaystyle{ tg\beta+ctg\beta=tg\beta+\frac{1}{tg\beta}}\). Rozważania możemy ograniczyć do przypadku \(\displaystyle{ tg\beta>0}\) (równe 0 być nie może ze względu na występowanie w mianowniku ułamka). Ale dla dowolnej liczby rzeczywistej dodatniej \(\displaystyle{ x}\) (a taką jest \(\displaystyle{ tg\beta>0}\) - podstawmy więc sobie za niego \(\displaystyle{ x}\)) zachodzi nierówność \(\displaystyle{ x+\frac{1}{x}\geq{2}}\) - dowód jest dość prosty, a znając nierówność Cauchy'ego - natychmiastowy ;) (dla \(\displaystyle{ tg\beta}\) będzie analogicznie \(\displaystyle{ x+\frac{1}{x}\leq{-2}}\) - stąd to założenie, że możemy ograniczyć do przypadku dodatniego), a takiej wartości sinus nie osiągnie :P
Żelazny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 6 gru 2006, o 14:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kątowni
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1 raz

Czy sin(alfa) może się równać tg(beta)+ctg(beta)

Post autor: Żelazny »

Dzięki, zupełnie nie wziąłem pod uwagę nierówności Cauchy'ego :).
mksm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 27 mar 2010, o 08:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: trn
Podziękował: 2 razy

Czy sin(alfa) może się równać tg(beta)+ctg(beta)

Post autor: mksm »

skąd wzięła się ta nierówność z dwójką?

-- 15 maja 2010, o 10:00 --

jeżeli zrobię to tak:

\(\displaystyle{ tg \beta + ctg \beta = ctg\alpha + tg \alpha = ctg \alpha + \frac{1}{ctg \alpha} = \frac{cos \alpha}{sin \alpha} + \frac{sin \alpha}{cos \alpha} = \frac{1}{sin \alpha cos \alpha}}\)

\(\displaystyle{ sin \alpha \neq \frac{1}{sin \alpha cos \alpha}}\)
bo \(\displaystyle{ sin \alpha cos \alpha < 1}\)


to będzie to dobrze, czy źle?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Czy sin(alfa) może się równać tg(beta)+ctg(beta)

Post autor: miki999 »

Nie wiem dlaczego przeszłaś z \(\displaystyle{ \beta}\) do \(\displaystyle{ \alpha}\) w 1. równości. Jeżeli to zadanie maturalne to może wypadałoby jeszcze zamienić: \(\displaystyle{ \sin \beta \cos \beta}\) na \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \sin \left( \frac{\beta}{2}\right)}\). Wypada również dodać moduł po lewej stronie w końcowej nierówności.

Ogólnie jest dobrze



Pozdrawiam.
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Czy sin(alfa) może się równać tg(beta)+ctg(beta)

Post autor: Majeskas »

\(\displaystyle{ sin \beta cos \beta = \frac{1}{2} \cdot 2sin \beta cos \beta = \frac{1}{2}sin2 \beta}\)
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Czy sin(alfa) może się równać tg(beta)+ctg(beta)

Post autor: miki999 »

Zgadza, się.



Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ