Oblicz sinus, tangens

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Oblicz sinus, tangens

Post autor: R33 »

Wiadomo, że \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{12}{13}}\) i \(\displaystyle{ \alpha \in (\frac{3 \pi}{2} ; 2 \pi)}\).
b) Wyznacz \(\displaystyle{ sin(\alpha + 30^{\circ})}\)
c) Wyznacz \(\displaystyle{ sin(\alpha - 45^{\circ})}\)

\(\displaystyle{ sin \alpha = - \frac{5}{13} \\ tg \alpha = - \frac{5}{12}}\)
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

Oblicz sinus, tangens

Post autor: epicka_nemesis »

R33 pisze:Wiadomo, że \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{12}{13}}\) i \(\displaystyle{ \alpha \in (\frac{3 \pi}{2} ; 2 \pi)}\).
b) Wyznacz \(\displaystyle{ sin(\alpha + 30^{\circ})}\)
\(\displaystyle{ sin(\alpha + 30^{\circ})=sin \alpha{\cdott}cos30^{\circ}+cos \alpha{\cdot}sin^{\circ}}\)
ODPOWIEDZ