określić znak liczby
\(\displaystyle{ tg2+cos3}\)
i tutaj pytanie się rodzi, jak określić do jakiego przedziału należy 2 i 3 w tej funkcji ? wiem, że z wykresu, ale w jaki sposob
określenie znaku liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
określenie znaku liczby
\(\displaystyle{ 2\in(\frac{\pi}{2};\ \pi)\\3\in(\frac{\pi}{2};\ \pi)\\tg2<0\\cos3<0\\tg2+cos3<0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
określenie znaku liczby
Jeżeli \(\displaystyle{ \pi \approx 3,14}\), to \(\displaystyle{ 2<\pi}\), ale \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}\approx 1,57}\), więc \(\displaystyle{ 2> \frac{\pi}{2}}\). Podobnie \(\displaystyle{ 3}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
określenie znaku liczby
Przecież znasz wartość liczby \(\displaystyle{ \pi\approx3,14}\).
Nie bardzo rozumiem...
Nie bardzo rozumiem...