\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right) ^{\log ^{2} _{ \frac{1}{2} }\sin x} + \left( \sin x \right) ^{\log_{ \frac{1}{2} }\sin x} = 1}\)
Proszę o jakieś wskazówki do tego równania a najlepiej pełne rozwiązanie.
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 27 wrz 2008, o 08:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: J-ów
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie trygonometryczne
tak ale nie wiedzialem jak to napisać
To teraz już wiesz.
Lbubsazob-- 26 stycznia 2011, 22:29 --Dzięki, a wiesz ktoś może co z tym równaniem ?:) bo nie mam żadnych pomysłów na nie
To teraz już wiesz.
Lbubsazob-- 26 stycznia 2011, 22:29 --Dzięki, a wiesz ktoś może co z tym równaniem ?:) bo nie mam żadnych pomysłów na nie
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Równanie trygonometryczne
No to tak :
- dziedzina
- ,,zabawić się" pierwszą częścią między innymi \(\displaystyle{ a^{log_b c}=c^{log_b a}}\)
i zauważyć, że to \(\displaystyle{ sinx^{log_{0,5}sinx}}\)
- dziedzina
- ,,zabawić się" pierwszą częścią między innymi \(\displaystyle{ a^{log_b c}=c^{log_b a}}\)
i zauważyć, że to \(\displaystyle{ sinx^{log_{0,5}sinx}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Równanie trygonometryczne
ok.
Ale na przyszłość - mogłaś zlogarytmować stronami , tutaj :
\(\displaystyle{ sin x^{log_{0,5}sinx}=0,5}\)
i jest \(\displaystyle{ log_{0,5}^2 sinx = 1}\)
Ale na przyszłość - mogłaś zlogarytmować stronami , tutaj :
\(\displaystyle{ sin x^{log_{0,5}sinx}=0,5}\)
i jest \(\displaystyle{ log_{0,5}^2 sinx = 1}\)