Jak znaleźć rozwiązania ?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mmariusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 26 sty 2011, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krynica-Zrdój
Podziękował: 4 razy

Jak znaleźć rozwiązania ?

Post autor: mmariusz »

Jak znaleźć rozwiązania równania :
\(\displaystyle{ 4cos(2x)sin(2x)+1=0}\)
należące do przedziału
\(\displaystyle{ (- \pi;\pi)}\)?
równanie sprowadzam do postaci :
\(\displaystyle{ sin(4x)= -\frac{1}{2}}\)
i co dalej?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Jak znaleźć rozwiązania ?

Post autor: piasek101 »

Klasyka.

Np.
- wykres \(\displaystyle{ y=sin(4x)}\)
- wykres \(\displaystyle{ y=-0,5}\)
- wyznaczyć x-sy przecięcia z podanego przedziału.

Albo podstawić (4x)=t
ODPOWIEDZ