Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-
matfiz94
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 20 sty 2011, o 16:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
Post
autor: matfiz94 »
Wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{1}{sin ^{2} \alpha \cdot cos ^{2} \alpha }}\) jest równe:
\(\displaystyle{ \frac{1}{sin ^{2} \alpha } + \frac{1}{cos ^{2} \alpha }}\)
i
\(\displaystyle{ (tg \alpha + ctg \alpha ) ^{2}}\)
Jak to udowodnić?
-
anna_
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Post
autor: anna_ »
zamień licznik na \(\displaystyle{ sin^2\alpha+cos^2\alpha}\) i rozbij to na dwa ułamki
-
matfiz94
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 20 sty 2011, o 16:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
Post
autor: matfiz94 »
Aha, rozumiem dzięki.