Witam,
Mam pytanie:
\(\displaystyle{ cos^2\alpha - sin^2\alpha = 1-2sin^2\alpha}\)
Czemu ?
Czy to jakis wzor ?
sprawdz tozsamosc
sprawdz tozsamosc
Ostatnio zmieniony 25 sty 2011, o 20:55 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
sprawdz tozsamosc
no tak, juz wiem
;]
takie proste XD
-- 25 sty 2011, o 00:18 --
To teraz takie zadanie:
Wiedzac, ze :
\(\displaystyle{ \alpha \in (90, 180), \beta \in (270^\circ, 360^\circ) \ sin\alpha=\frac{2}{3} \ i \ cos\beta=\frac{1}{3}}\) oblicz \(\displaystyle{ sin(\alpha-\beta)}\)
Używam wzoru \(\displaystyle{ sin(\alpha-\beta)=sin\alpha cos\beta-cos\alpha sin\beta}\) ale jakos mi to nie idzie. Nie poprawny wynik za kazdym razem.
;]
takie proste XD
-- 25 sty 2011, o 00:18 --
To teraz takie zadanie:
Wiedzac, ze :
\(\displaystyle{ \alpha \in (90, 180), \beta \in (270^\circ, 360^\circ) \ sin\alpha=\frac{2}{3} \ i \ cos\beta=\frac{1}{3}}\) oblicz \(\displaystyle{ sin(\alpha-\beta)}\)
Używam wzoru \(\displaystyle{ sin(\alpha-\beta)=sin\alpha cos\beta-cos\alpha sin\beta}\) ale jakos mi to nie idzie. Nie poprawny wynik za kazdym razem.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2011, o 21:07 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .