Witam! Mam problem z czymś takim
1. Przedstaw w postaci iloczynowej
\(\displaystyle{ \sin \alpha +\cos \alpha}\)
2. Wykaż tożsamość
\(\displaystyle{ \sin 7 \alpha \cdot \tg 3 ,5 \alpha + \cos 7 \alpha =1}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{6} \alpha +\cos ^{6} \alpha =1- \frac{3}{4}\sin ^{2} 2 \alpha}\)
W sumie to nie wiem w ogóle jak zabrać się za jedno czy drugie.
Proszę o wytłumaczenie z góry dziękuję za pomoc.
Przedstaw w postaci iloczynowej, wykaż tożsamość
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 28 paź 2010, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
Przedstaw w postaci iloczynowej, wykaż tożsamość
Ostatnio zmieniony 24 sty 2011, o 21:47 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa zapisu, symbol mnozenia to \cdot, symbol sinusa to \sin, symbol cosinusa to \cos
Powód: poprawa zapisu, symbol mnozenia to \cdot, symbol sinusa to \sin, symbol cosinusa to \cos
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 28 paź 2010, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
Przedstaw w postaci iloczynowej, wykaż tożsamość
Przepraszam za w/w pomyłkę w zapisie.
Spróbuję wyliczyć
edit:
ale co zrobić w przypadku kiedy w wzorze jest \(\displaystyle{ \sin 2 \alpha =2\sin \alpha \cos \alpha}\)
kiedy ja mam tylko \(\displaystyle{ \sin \alpha}\), a nie \(\displaystyle{ \sin 2 \alpha}\)
Jeśli mogę prosić wyjaśnienie tego.
Spróbuję wyliczyć
edit:
ale co zrobić w przypadku kiedy w wzorze jest \(\displaystyle{ \sin 2 \alpha =2\sin \alpha \cos \alpha}\)
kiedy ja mam tylko \(\displaystyle{ \sin \alpha}\), a nie \(\displaystyle{ \sin 2 \alpha}\)
Jeśli mogę prosić wyjaśnienie tego.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2011, o 22:26 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: poprawa zapisu, symbol sinusa to \sin, symbol cosinusa to \cos
Powód: poprawa zapisu, symbol sinusa to \sin, symbol cosinusa to \cos
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Przedstaw w postaci iloczynowej, wykaż tożsamość
mowisz o pierwszym? jesli jest \(\displaystyle{ 7\alpha}\) to wtedy bedzie \(\displaystyle{ \tfrac72\alpha}\) a jesli samo \(\displaystyle{ \alpha}\) to co bedzie?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Przedstaw w postaci iloczynowej, wykaż tożsamość
1.
\(\displaystyle{ \sin \alpha=2\sin{ \frac{\alpha}{2} }\cos{ \frac{\alpha}{2} }}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha= \cos ^ 2{ \frac{\alpha}{2} }- \sin ^ 2{ \frac{\alpha}{2} }}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha +\cos \alpha=2\sin{ \frac{\alpha}{2} }\cos{ \frac{\alpha}{2} }+ \cos ^ 2{ \frac{\alpha}{2} }- \sin ^ 2{ \frac{\alpha}{2} }=...}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha=2\sin{ \frac{\alpha}{2} }\cos{ \frac{\alpha}{2} }}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha= \cos ^ 2{ \frac{\alpha}{2} }- \sin ^ 2{ \frac{\alpha}{2} }}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha +\cos \alpha=2\sin{ \frac{\alpha}{2} }\cos{ \frac{\alpha}{2} }+ \cos ^ 2{ \frac{\alpha}{2} }- \sin ^ 2{ \frac{\alpha}{2} }=...}\)
Ostatnio zmieniony 25 sty 2011, o 18:08 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: symbol sinusa to \sin, symbol cosinusa to \cos, prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
Powód: symbol sinusa to \sin, symbol cosinusa to \cos, prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a