jak wyliczyć kąt

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

jak wyliczyć kąt

Post autor: nogiln »

\(\displaystyle{ sin4\alpha=0,3506}\)

Chodzi mi jak wyliczyć kąt \(\displaystyle{ sin\alpha}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

jak wyliczyć kąt

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ t=4\alpha \\
\sin t=0,3506 \Rightarrow t\approx 20^\circ}\)

W takim razie \(\displaystyle{ \alpha \approx 5^\circ}\).
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

jak wyliczyć kąt

Post autor: nogiln »

to taka samo jakbym podzielił wartość 0,03506 przez 4, tak?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

jak wyliczyć kąt

Post autor: anna_ »

Nie to nie to samo
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

jak wyliczyć kąt

Post autor: Lbubsazob »

Nie zawsze tak jest, bo czasem jak kąt jest 4 razy mniejszy od drugiego, to nie znaczy, że jego sinus też jest 4 razy mniejszy od drugiego.
Ale w tym przypadku się podzieli \(\displaystyle{ 0,3506}\) i jest \(\displaystyle{ 0,08765}\), a z tablic wynika, że to mniej więcej \(\displaystyle{ \sin 5^\circ}\).
ODPOWIEDZ