Rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Susanel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 7 gru 2009, o 23:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Susanel »

\(\displaystyle{ 3 \sin ^{2} 10 + 3 \sin ^{2} 80}\) jest równa:
Nie umiem za nic w swiecie rozwiazac Prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 23 sty 2011, o 21:44 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: piasek101 »

Funkcje kątów tu : \(\displaystyle{ (90 - 10)}\)
Susanel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 7 gru 2009, o 23:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Susanel »

dalej nic mi to nie mowi
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: piasek101 »

No to szukaj \(\displaystyle{ sin(90-\alpha)= ...}\)
Susanel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 7 gru 2009, o 23:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Susanel »

ale tu jest sinus do potegi 2 a nie pierwszej
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: piasek101 »

Jak znajdziesz to podniesiesz do kwadratu.
ODPOWIEDZ