1. \(\displaystyle{ tg^{4}x-4tg^{2}x+3=0}\)
2. \(\displaystyle{ sinx+cosx=1}\)
3. Oblicz: \(\displaystyle{ sin2x}\) wiedząc ze, \(\displaystyle{ sinx=\frac{24}{25} i x\epsilon (\frac{1}{2}\pi;\pi).}\)
Równania trygonometryczne::
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
Równania trygonometryczne::
1)
\(\displaystyle{ tg^{4}x-tg^{2}x-3tg^{2}x+3=0}\)
\(\displaystyle{ tg^{2}x(tg^{2}x-1)-3(tg^{2}x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (tg^{2}x-3)(tg^{2}x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (tgx-\sqrt{3})(tgx+\sqrt{3})(tgx-1)(tgx+1)=0}\)
\(\displaystyle{ tg^{4}x-tg^{2}x-3tg^{2}x+3=0}\)
\(\displaystyle{ tg^{2}x(tg^{2}x-1)-3(tg^{2}x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (tg^{2}x-3)(tg^{2}x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (tgx-\sqrt{3})(tgx+\sqrt{3})(tgx-1)(tgx+1)=0}\)
Ostatnio zmieniony 7 gru 2006, o 23:07 przez d(-_-)b, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 9 paź 2005, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 16 razy
Równania trygonometryczne::
3)
\(\displaystyle{ \sin(2x)\,=\,2sinxcosx\,=\,2sinx\sqrt{1 - \sin^{2}x}}\)
2)
\(\displaystyle{ \sin^{2}x + \cos^{2}x + 2sinxcosx\,=\,1}\)
\(\displaystyle{ 2sinxcosx\,=\,0}\)
\(\displaystyle{ \sin(2x)\,=\,0}\)
Chyba wiesz co dalej:P
\(\displaystyle{ \sin(2x)\,=\,2sinxcosx\,=\,2sinx\sqrt{1 - \sin^{2}x}}\)
2)
\(\displaystyle{ \sin^{2}x + \cos^{2}x + 2sinxcosx\,=\,1}\)
\(\displaystyle{ 2sinxcosx\,=\,0}\)
\(\displaystyle{ \sin(2x)\,=\,0}\)
Chyba wiesz co dalej:P
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
Równania trygonometryczne::
Jeśli chodzi o równanie \(\displaystyle{ sinx+cosx=1}\), to według mnie brakuje założenia
\(\displaystyle{ sinx>cosx}\),
rozwiązaniem \(\displaystyle{ sin(2x)=0}\) jest m. in. \(\displaystyle{ x=\frac{3}{2}\pi}\), ale
\(\displaystyle{ sin(\frac{3}{2}\pi)-cos(\frac{3}{2}\pi)=-1\neq 1}\)
\(\displaystyle{ sinx>cosx}\),
rozwiązaniem \(\displaystyle{ sin(2x)=0}\) jest m. in. \(\displaystyle{ x=\frac{3}{2}\pi}\), ale
\(\displaystyle{ sin(\frac{3}{2}\pi)-cos(\frac{3}{2}\pi)=-1\neq 1}\)
- przemk20
- Użytkownik
- Posty: 1094
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olesno
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 236 razy
Równania trygonometryczne::
\(\displaystyle{ 2.\ sinx\ +\ cosx\ =\ 1\\
sinx\ +\ sin(\frac{\pi}{2}\ -\ x\ )\ =\ 1\\
2sin(\frac{\pi}{4})cos(x\ -\ \frac{\pi}{4})\ =\ 1\\
cos(x\ -\ \frac{\pi}{4}) \ =\ \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
sinx\ +\ sin(\frac{\pi}{2}\ -\ x\ )\ =\ 1\\
2sin(\frac{\pi}{4})cos(x\ -\ \frac{\pi}{4})\ =\ 1\\
cos(x\ -\ \frac{\pi}{4}) \ =\ \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Równania trygonometryczne::
A to niby dlaczego? Weź np. \(\displaystyle{ x=0}\)...d(-_-)b pisze:Jeśli chodzi o równanie \(\displaystyle{ sinx+cosx=1}\), to według mnie brakuje założenia
\(\displaystyle{ sinx>cosx}\),
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Równania trygonometryczne::
Niekoniecznie takiego założenia, ale aby podnieść do kwadratu, to trzeba mieć obie strony nieujemne, więc należałoby rozwiązać nierówność \(\displaystyle{ \sin x + \cos x q 0}\).
Sposób Przemka jest najkorzystniejszy ekonomicznie : )
Sposób Przemka jest najkorzystniejszy ekonomicznie : )