Wykaż, że \(\displaystyle{ cos (\alpha + \beta) \cdot cos (\alpha - \beta) \le 1}\) .
Czy można to wykazać tak, że napiszę, że maks. wart. cosinusa to 1, a min. to -1. Tak więc iloczyn cosinusów nigdy nie będzie większy od 1?
Wykaż, że liczba jest mniejsza od 1
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Wykaż, że liczba jest mniejsza od 1
Ostatnio zmieniony 22 sty 2011, o 20:52 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Wykaż, że liczba jest mniejsza od 1
Hm, kiedyś było w kompendium, ale nie widzę tego...
\(\displaystyle{ \cos( \alpha-\beta)\cos(\alpha+\beta)=\frac{1}{2}(\cos 2\alpha+\cos 2\beta)}\)
suma cosinusów, tyle, że w "druga stronę".
\(\displaystyle{ \cos( \alpha-\beta)\cos(\alpha+\beta)=\frac{1}{2}(\cos 2\alpha+\cos 2\beta)}\)
suma cosinusów, tyle, że w "druga stronę".