Wykaż spełnienie nierówności

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kharim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 15 cze 2010, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Police
Podziękował: 6 razy

Wykaż spełnienie nierówności

Post autor: kharim »

Wykaż, że dla kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) spełniona jest nierówność:
\(\displaystyle{ \left( 1+\frac{1}{\sin\alpha} \right) \left( 1+\frac{1}{\cos\alpha} \right) \geqslant \ 5}\)

Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 13 cze 2011, o 14:05 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Wykaż spełnienie nierówności

Post autor: Althorion »

Podpowiedź:
Skorzystaj z faktu, że \(\displaystyle{ \cos \alpha = \sqrt{1-\sin^2 \alpha}}\).
kharim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 15 cze 2010, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Police
Podziękował: 6 razy

Wykaż spełnienie nierówności

Post autor: kharim »

Dzięki, za wskazówkę. Przydała się
ODPOWIEDZ