Równania trygonometryczne - rozwiązania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Ujemny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 12 wrz 2010, o 12:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

Równania trygonometryczne - rozwiązania

Post autor: Ujemny »

Witam. mam pewien problem z pisaniem odpowiedzi w równaniach trygonometrycznych.

Przykład:
\(\displaystyle{ sin^{2}x = \frac{3}{4}}\) - pierwiastkuje
i wychodzi:
\(\displaystyle{ sin x = \frac{ \sqrt{3} }{2} \vee sinx = - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Tutaj rodzi się mój problem.
Wg. mnie powinno być:

\(\displaystyle{ x = \frac{ \pi }{3} + 2k \pi \vee x = - \frac{ \pi }{3} + 2k \pi .}\) Jednak w odpowiedziach jest jeszcze:

\(\displaystyle{ x=\frac{2\pi }{3} + k\pi \vee x = - \frac{2\pi }{3} + k\pi}\)

Nie rozumiem czemu są dwie ostatnie odpowiedzi.


Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Równania trygonometryczne - rozwiązania

Post autor: cosinus90 »

Po 2 rozwiązania do każdego z równań, które napisałeś. Ty wyznaczyłeś tylko po jednym.
ODPOWIEDZ