Nie potrafię wpaść na pomysł jak rozwiązać tą równość, proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ \sqrt{3}sinx-cosx=\sqrt{2}}\)
równość trygonometryczna
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
równość trygonometryczna
\(\displaystyle{ \sqrt{3}\sin x-\cos x=\sqrt{2}\\\frac{\sqrt{3}}{2}\sin x-\frac{1}{2}\cos x=\frac{\sqrt{2}}{2}\\\cos \frac{\pi}{6}\sin x-\sin\frac{\pi}{6}\cos x=\frac{\sqrt{2}}{2}\\\sin(x-\frac{\pi}{6})=\frac{\sqrt{2}}{2}}\)