Rozwiąż równanie:

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Pekinnn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie:

Post autor: Pekinnn12 »

\(\displaystyle{ sin ^{2} \left( \frac{1}{2} x\right) + 1 = 2sin\left( \frac{1}{2} x\right)}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Rozwiąż równanie:

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ t=\frac{1}{2}x \\
\sin^2 t+1=2\sin t \\
\sin^2 t-2\sin t+1 =0 \\
\left( \sin t-1\right)^2=0 \\
\ldots}\)
Pekinnn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie:

Post autor: Pekinnn12 »

a do konca ?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Rozwiąż równanie:

Post autor: Lbubsazob »

Myślałam że dasz radę...

\(\displaystyle{ \sin t-1=0 \\
\sin t=1 \\
t= \frac{\pi}{2}+2k\pi \\
t= \frac{x}{2} \Rightarrow x=\pi+2k\pi}\)
ODPOWIEDZ