Rozwiąż równanie:

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Pekinnn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie:

Post autor: Pekinnn12 »

\(\displaystyle{ \left| 2sinx- \sqrt{3} \right| = \sqrt{3}}\)
MadJack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: 21 lis 2010, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 35 razy

Rozwiąż równanie:

Post autor: MadJack »

\(\displaystyle{ 2sin x}\) musi być równe \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\) lub \(\displaystyle{ 0}\). W pierwszym mamy sprzeczność, więc \(\displaystyle{ 2sin x=0 \Rightarrow x=0}\).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Rozwiąż równanie:

Post autor: piasek101 »

MadJack pisze:\(\displaystyle{ 2sin x}\) musi być równe \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\) lub \(\displaystyle{ 0}\). W pierwszym mamy sprzeczność, więc \(\displaystyle{ 2sin x=0 \Rightarrow x=0}\).
Mało wyników.
Pekinnn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie:

Post autor: Pekinnn12 »

nic nie rozumiem , aktualnie my rozpisujemy np. \(\displaystyle{ x = \frac{\pi }{2} + \cdot 2k \pi}\)
rozpisujemy co ile sie powtarza a potem wyliczamy x ...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Rozwiąż równanie:

Post autor: piasek101 »

Dlatego napisałem wcześniejszy.

Co ile sinus (jego wykres) trafi oś X. Tego zabrakło w tamtym poscie.
MadJack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: 21 lis 2010, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 35 razy

Rozwiąż równanie:

Post autor: MadJack »

A, fakt, zapomniałem. Następnym razem postaram się nie walnąć takiej gafy :>
Pekinnn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie:

Post autor: Pekinnn12 »

moglby ktos to normalnie rozpisać to zadanie ;>?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Rozwiąż równanie:

Post autor: piasek101 »

Tam już masz.

Brakuje \(\displaystyle{ +k \pi}\)
Hebo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 19 lis 2009, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolskie
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 9 razy

Rozwiąż równanie:

Post autor: Hebo »

A co z rozwiązaniem:

\(\displaystyle{ sin(x)= \sqrt{3}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Rozwiąż równanie:

Post autor: piasek101 »

Tak jak już tam było :

\(\displaystyle{ 2sinx -\sqrt 3=\sqrt 3}\) lub \(\displaystyle{ 2sinx-\sqrt 3=-\sqrt 3}\) (reszta wyżej)
ODPOWIEDZ