trygonometria, udowodnij tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
patryk100414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 8 wrz 2010, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 4 razy

trygonometria, udowodnij tożsamość

Post autor: patryk100414 »

\(\displaystyle{ \sin\alpha + \cos\alpha = \sqrt{2}\cos \left( \alpha - \frac{\pi}{4} \right)}\)

jak to zrobić?
Ostatnio zmieniony 18 sty 2011, o 20:58 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer [latex][/latex] na CAŁE wyrażenie.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7153
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1324 razy

trygonometria, udowodnij tożsamość

Post autor: Lorek »

Może od prawej do lewej?
patryk100414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 8 wrz 2010, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 4 razy

trygonometria, udowodnij tożsamość

Post autor: patryk100414 »

na pewno a więcej podpowiedzi?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

trygonometria, udowodnij tożsamość

Post autor: piasek101 »

Kosinus róznicy.
ODPOWIEDZ