Hej,
mam problem z poniższym przykładem. Jak w temacie należy znaleźć dziedzinę funkcji (i naszkicować plan warstwicowy, ale to już inna bajka):
\(\displaystyle{ z=f(x,y)=arcsin( \frac{y}{x})}\)
Arcsin przyjmuje jako wartość liczbę ze zbioru \(\displaystyle{ [-1,1]}\), z tego mamy układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{y}{x} \ge -1 \\ \frac{y}{x} \le 1 \end{cases}}\)
I z której strony się za to teraz zabrać? Przez \(\displaystyle{ x}\) nie podzielimy obustronnie, bo nie wiemy jaki ma znak. Mogę prosić o podpowiedź?
Pozdrawiam
Funkcja dwóch zmiennych z arcsin - znajdowanie dziedziny
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: HRUBIESZÓW
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Funkcja dwóch zmiennych z arcsin - znajdowanie dziedziny
to jest łatwe kiedyś było w ogólniaku
zaraz Ci podam w wiadomości namiary
zaraz Ci podam w wiadomości namiary