równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
o111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 sty 2011, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wwwwwww

równanie trygonometryczne

Post autor: o111 »

Mam do rozwiązania równanie:
\(\displaystyle{ (\left\sin x+\cos x\right)=1}\)

dochodzę do momentu gdy \(\displaystyle{ x=k \pi}\) lub \(\displaystyle{ x= \frac{1}{2 \pi } +k \pi}\) i nie rozumiem jak z tego wywnioskować, że odpowiedzią jest \(\displaystyle{ \frac{k \pi }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, o 18:27 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Lorek »

Ale odpowiedzią nie jest \(\displaystyle{ \frac{k\pi}{2}}\).
ODPOWIEDZ