uzasadnij że zachodzi równość...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pan_x000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 31 sty 2010, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 34 razy

uzasadnij że zachodzi równość...

Post autor: pan_x000 »

Niech x i y będą kątami ostrymi. Wiedząc, że \(\displaystyle{ sinx+siny= \frac{4}{3}}\) oraz \(\displaystyle{ cosx+cosy= \frac{2 \sqrt{5} }{3}}\) uzasadnij że \(\displaystyle{ x=y}\)


jakieś wskazówki?
Ostatnio zmieniony 16 sty 2011, o 10:39 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

uzasadnij że zachodzi równość...

Post autor: Crizz »

Podnieś obie równości do kwadratu i dodaj stronami.
ODPOWIEDZ