równanie z arscin

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
micro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 127.0.0.1
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

równanie z arscin

Post autor: micro »

\(\displaystyle{ arcsinx > \frac{\pi}{2}}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

równanie z arscin

Post autor: »

Zastanów się (albo poszukaj): jaki jest zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ \arcsin x}\) ?

Q.
micro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 127.0.0.1
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

równanie z arscin

Post autor: micro »

wyszło mi
\(\displaystyle{ -1< x \le1}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

równanie z arscin

Post autor: »

Źle Ci wyszło. Jaka według Ciebie jest odpowiedź na moje pytanie?

Q.
micro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 127.0.0.1
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

równanie z arscin

Post autor: micro »

zbiór wartości funkcji arcsinx to od \(\displaystyle{ - \frac{\pi}{2}}\) do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

równanie z arscin

Post autor: »

W takim razie czy istnieje taki \(\displaystyle{ x}\) dla którego \(\displaystyle{ \arcsin}\) przyjąłby wartość większą niż \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\)?

Q.
micro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 127.0.0.1
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

równanie z arscin

Post autor: micro »

Ok, dziękuję za odpowiedź, przepraszam za stracony czas.
ODPOWIEDZ