Pomógł by mi ktoś w rozwiązaniu równania : \(\displaystyle{ sin ^{4} \frac{x}{3} + cos ^{4} \frac{x}{3} = \frac{5}{8}}\)
mi się udało tyle zrobić:
\(\displaystyle{ sin ^{4} \frac{x}{3} + cos ^{4} \frac{x}{3} = \frac{5}{8}}\)
\(\displaystyle{ (sin ^{2} \frac{x}{3} +cos ^{2} \frac{x}{3} ) ^{2} - 2sin ^{2} \frac{x}{3} \cdot cos ^{2} \frac{x}{3}= \frac{5}{8}}\)
\(\displaystyle{ 1-2sin ^{2} \frac{x}{3} \cdot cos ^{2} \frac{x}{3}= \frac{5}{8}}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} \frac{x}{3} \cdot cos ^{2} \frac{x}{3} = \frac{3}{16}}\)
\(\displaystyle{ (sin \frac{x}{3} \cdot cos \frac{x}{3} ) ^{2} = \frac{3}{16} \Leftrightarrow sin \frac{x}{3} \cdot cos \frac{x}{3}= \frac{ \sqrt{3} }{4} \vee sin \frac{x}{3} \cdot cos \frac{x}{3}= - \frac{ \sqrt{3} }{4}}\)
rozwiązywanie równań
rozwiązywanie równań
Ostatnio zmieniony 15 sty 2011, o 20:54 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Pozostałe posty, zawierające niepoprawnie napisany kod LaTeX, przenoszę do Kosza.
Powód: Poprawa wiadomości. Pozostałe posty, zawierające niepoprawnie napisany kod LaTeX, przenoszę do Kosza.
- akw
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 57 razy
rozwiązywanie równań
Nie czytasz co się pisze? Wstaw te formuły które napisałaś między klamry: [tex*] [/latex] i skasuj gwiazdkę.
Co do zadania:
\(\displaystyle{ sin^4x+cos^4x=(sin^2x+cos^2x)^2-2sin^2xcos^2x}\)
Co do zadania:
\(\displaystyle{ sin^4x+cos^4x=(sin^2x+cos^2x)^2-2sin^2xcos^2x}\)