\(\displaystyle{ sinx= \frac{2a-3}{4-a}}\)
jak ruszyć?
Rozwiązać równanie z sinusem i stałą
- akw
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 57 razy
Rozwiązać równanie z sinusem i stałą
\(\displaystyle{ f(x)=sinx}\)
\(\displaystyle{ ZW_f=<-1;1>}\)
Żeby równanie miało rozwiązania:
\(\displaystyle{ -1\le \frac{2a-3}{4-a} \le 1}\)
\(\displaystyle{ ZW_f=<-1;1>}\)
Żeby równanie miało rozwiązania:
\(\displaystyle{ -1\le \frac{2a-3}{4-a} \le 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 15 lis 2010, o 23:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 30 razy
Rozwiązać równanie z sinusem i stałą
aha chyba mnie olśniło. Wystarczy arsinus rzucić na obie strony i po zadaniu
czyli \(\displaystyle{ x=arcsin\left( \frac{2a-3}{4-a} \right)}\) ?
czyli \(\displaystyle{ x=arcsin\left( \frac{2a-3}{4-a} \right)}\) ?