wzory redukcyjne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

wzory redukcyjne

Post autor: waliant »

Oblicz:


\(\displaystyle{ tg(23 ^{0} )tg(67 ^{0})}\) dlaczego to jest równe 1 ? z jakiej tożsamości nalezy skorzystac?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wzory redukcyjne

Post autor: piasek101 »

Coś tam \(\displaystyle{ (90-x)}\).
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

wzory redukcyjne

Post autor: irena_1 »

\(\displaystyle{ tg\alpha=ctg(90^0-\alpha)\\tg67^0=ctg(90^0-67^0)=ctg23^0}\)

\(\displaystyle{ tg\alpha\cdot\ ctg\alpha=1}\)

\(\displaystyle{ tg23^0\cdot\ tg67^0=tg23^0\cdot\ ctg23^0=1}\)
ODPOWIEDZ