Sinus kąta ostrego

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Pekinnn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 1 raz

Sinus kąta ostrego

Post autor: Pekinnn12 »

Sinus kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) jest o \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) większy od cosinusa tego kąta . Oblicz tangens kąta alfa
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Sinus kąta ostrego

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin \alpha =\cos \alpha+ \frac{\sqrt2}{2} \\ \sin^2 \alpha +\cos^2 \alpha =1 \end{cases}}\)
Pekinnn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 1 raz

Sinus kąta ostrego

Post autor: Pekinnn12 »

\(\displaystyle{ 3cos ^{2} \alpha +2cos \alpha \frac{ \sqrt{2} }{2} = 1}\)

ok?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Sinus kąta ostrego

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ \cos^2\alpha+\sqrt2\cos \alpha+ \frac{1}{2} +\cos^2\alpha=2\cos^2\alpha+\sqrt2\cos \alpha+ \frac{1}{2}}\)
Pekinnn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 1 raz

Sinus kąta ostrego

Post autor: Pekinnn12 »

\(\displaystyle{ 2cos ^{2} \alpha + cos \sqrt{2} = \frac{1}{2}}\)

ile wyjdzie cos , niestety nie posiadam umiejętności liczenia z delty chyba tak to sie nazywa
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Sinus kąta ostrego

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ \cos\alpha=t \\
2t^2+\sqrt2 t- \frac{1}{2} =0 \\
\Delta=2+4 \cdot 2 \cdot \frac{1}{2}=\ldots}\)
ODPOWIEDZ