równanie trygonometryczne, dwie funkcje

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
patryk100414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 8 wrz 2010, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 4 razy

równanie trygonometryczne, dwie funkcje

Post autor: patryk100414 »

o to równanie:
\(\displaystyle{ \sin2x \cdot \tg x=1}\)
Ostatnio zmieniony 13 sty 2011, o 21:30 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
akw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W.
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 57 razy

równanie trygonometryczne, dwie funkcje

Post autor: akw »

\(\displaystyle{ 2 \sin x \cos x \cdot \frac{ \sin x }{ \cos x }=1 \\ 2 \sin ^ 2x=1 \\ \sin ^ 2x=\frac{1}{2} \\ \sin x = \pm \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
dalej wiesz jak?
Ostatnio zmieniony 13 sty 2011, o 21:31 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
patryk100414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 8 wrz 2010, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 4 razy

równanie trygonometryczne, dwie funkcje

Post autor: patryk100414 »

rozumiem o co chodzi i wiem jak robić dalej, tylko nie wiem czemu cosinus znikł, mógłbyś mi powiedzieć dlaczego?
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

równanie trygonometryczne, dwie funkcje

Post autor: Althorion »

Jak się mnoży ułamki? Jak się skraca?
patryk100414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 8 wrz 2010, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 4 razy

równanie trygonometryczne, dwie funkcje

Post autor: patryk100414 »

normalnie
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

równanie trygonometryczne, dwie funkcje

Post autor: Althorion »

No to właśnie tak zniknął kosinus (drobna uwaga - to jest właśnie forma teoretycznie dominująca; tak, wiem, wygląda potwornie).
ODPOWIEDZ