Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kajl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 11 sie 2010, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Równanie trygonometryczne

Post autor: kajl »

Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ 3sin^{2}x-sinx+cos^{2}x=1, x \in <0, 2 \pi >}\)
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Althorion »

Rozpisz \(\displaystyle{ \cos^2 x}\) z jedynki trygonometrycznej i dalej jak zwykłe równanie kwadratowe (można dla wygody podstawić \(\displaystyle{ t:=\sin x}\)).
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: florek177 »

jedynka trygonometryczna po prawej.
ODPOWIEDZ