Dowód sinusy i trójkąt prostokątky

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Marvolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 20 sty 2009, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Kalna
Podziękował: 1 raz

Dowód sinusy i trójkąt prostokątky

Post autor: Marvolo »

Wykaż że jeżeli
\(\displaystyle{ sin^{2} \alpha =sin^{2}\beta+sin^{2}\gamma}\)
to trójkąt jest prostokątny.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2011, o 23:02 przez Marvolo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Dowód sinusy i trójkąt prostokątky

Post autor: Lorek »

A czym są \(\displaystyle{ \alpha,\beta,\gamma}\)?
Marvolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 20 sty 2009, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Kalna
Podziękował: 1 raz

Dowód sinusy i trójkąt prostokątky

Post autor: Marvolo »

kąty trójkąta
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Dowód sinusy i trójkąt prostokątky

Post autor: Lorek »

No to to nie jest prawdą, np. \(\displaystyle{ \alpha=\beta=\gamma=60^\circ}\)
Marvolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 20 sty 2009, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Kalna
Podziękował: 1 raz

Dowód sinusy i trójkąt prostokątky

Post autor: Marvolo »

Oj wybacz. Źle przepisałem
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Dowód sinusy i trójkąt prostokątky

Post autor: Lorek »

No to tak:
\(\displaystyle{ \alpha+\beta+\gamma=\pi\Rightarrow \alpha=\pi-\beta-\gamma \Rightarrow \sin \alpha=\sin(\pi-\beta-\gamma)=\sin (\beta+\gamma)}\)
czyli równanie można zapisać jako
\(\displaystyle{ [\sin (\beta+\gamma)]^2=\sin^2\beta+\sin^2 \gamma}\)
Po lewej korzystasz ze wzoru na sinus sumy, a potem na kwadrat sumy, a później to już różne przekształcenia będą typu grupowanie wyrazów itp.
ODPOWIEDZ