Jedno równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
s1killer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 25 wrz 2010, o 12:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Jedno równanie

Post autor: s1killer »

\(\displaystyle{ \frac{sinx*cosx}{cos2x+sin ^{2}x} = \frac{1}{2}+ \frac{1}{2}tg ^{2}x}\)

Proszę o pomoc...
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Jedno równanie

Post autor: kropka+ »

Skorzystaj ze wzoru:

\(\displaystyle{ cos2x= 1- 2sin ^{2}x}\)

oraz z jedynki trygonometrycznej.
ODPOWIEDZ