mając wartość
\(\displaystyle{ sin4x=0,1846\\wyznaczyc \ sinx}\)
w wyniku mam, że \(\displaystyle{ 4x=10^{o}40^{'}}\)- jak to wyliczyć?
znając wartość sinusa podać kąt
-
- Użytkownik
- Posty: 893
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mysłaków
- Podziękował: 190 razy
- Pomógł: 4 razy
znając wartość sinusa podać kąt
\(\displaystyle{ sin3x= \frac{ \sqrt{3} }{2}\\3sinx= \frac{ \sqrt{3} }{2}/3\\sinx=\frac{ \sqrt{3} }{6}}\)
- mogę tak rozwiązać, czy to równanie należy rozwiązać tak:
\(\displaystyle{ Kat \ 3x \ jest \ niewiadoma \ ; \ wyznaczamy \ jego \ wartosci \ podstawowe \ ; \ sa \ nimi \ katy \ 60^{o} \ i \ 120^{o}}\) zatem rozwiązanie ogólne jest:
\(\displaystyle{ x=20^{o}+k*120^{o}, \ x=40^{o}+k*120^{o}\\gdzie \ k \in C}\)
- mogę tak rozwiązać, czy to równanie należy rozwiązać tak:
\(\displaystyle{ Kat \ 3x \ jest \ niewiadoma \ ; \ wyznaczamy \ jego \ wartosci \ podstawowe \ ; \ sa \ nimi \ katy \ 60^{o} \ i \ 120^{o}}\) zatem rozwiązanie ogólne jest:
\(\displaystyle{ x=20^{o}+k*120^{o}, \ x=40^{o}+k*120^{o}\\gdzie \ k \in C}\)
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
znając wartość sinusa podać kąt
chyba powinno być \(\displaystyle{ k\in\mathbb{Z}}\)...nogiln pisze: \(\displaystyle{ x=20^{o}+k*120^{o}, \ x=40^{o}+k*120^{o}\\gdzie \ k \in C}\)