Wyznacz wszystkie wartości x, dla których liczby cos2x, �sin^2 x, -sin^2 x są trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
Jak się do tego zabrać. Prosze o podpowiedzi
Zadanie na pograniczu trygonometrii i ciągów
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 4 gru 2006, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Zadanie na pograniczu trygonometrii i ciągów
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}sin^{2}x-(1-2sin^{2}x)=-sin^{2}x-\frac{1}{2}sin^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 4sin^{2}x-1=0}\)
\(\displaystyle{ 4sin^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ 2sinx=1}\)
\(\displaystyle{ sinx=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 4sin^{2}x-1=0}\)
\(\displaystyle{ 4sin^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ 2sinx=1}\)
\(\displaystyle{ sinx=\frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 4 gru 2006, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz