a)
\(\displaystyle{ sin120 - tg240}\)
b)
\(\displaystyle{ 4 sin240 * tg300}\)
c)
\(\displaystyle{ 3cos(-300) * sin225}\)
d)
\(\displaystyle{ sin1200 + cos(-1080)}\)
e)
\(\displaystyle{ \frac{cos0 - cos540}{sin450}}\)
f)
\(\displaystyle{ \frac{tg1080 - sin 950}{cos(-900)}}\)
Pomoze mi ktos w rozwiazaniu tych przykladow? Niestety z trygonometrii jestem lebiega
Obliczanie rownan
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Obliczanie rownan
a)
\(\displaystyle{ sin(\frac{\pi}{2}+30^{o})-tg(2{\cdot}120^{o})=cos30^{o}-\frac{2{\cdot}tg120^{o}}{1-tg^{2}120^{o}}=\frac{\sqrt{3}}{2}-\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ sin(\frac{\pi}{2}+30^{o})-tg(2{\cdot}120^{o})=cos30^{o}-\frac{2{\cdot}tg120^{o}}{1-tg^{2}120^{o}}=\frac{\sqrt{3}}{2}-\sqrt{3}}\)
Obliczanie rownan
Dzieki za pomoc Lady Tilly z 1 przykladem;]
Pomoglby ktos jeszcze zabrac sie za inne przyklady?:>
Pomoglby ktos jeszcze zabrac sie za inne przyklady?:>
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Obliczanie rownan
Jak tu wszystko jest na jedno kopyto...
\(\displaystyle{ 4\sin 240\cdot tg 300=4\sin(180+60)\cdot tg(360-60)=\\=4(-\sin 60)(-tg 60)=4\cdot\frac{-\sqrt{3}}{2}\cdot(-\sqrt{3})=6\\\\\sin(1200)+\cos (-1080)=\sin(1080+120)+\cos(1080)=\\=\sin(360\cdot 3+120)+\cos(360\cdot 3)=\sin 120+\cos 0=\sin(180-60)+1=\\=\sin 60+1=\frac{\sqrt{3}}{2}+1}\)
et cetera...
\(\displaystyle{ 4\sin 240\cdot tg 300=4\sin(180+60)\cdot tg(360-60)=\\=4(-\sin 60)(-tg 60)=4\cdot\frac{-\sqrt{3}}{2}\cdot(-\sqrt{3})=6\\\\\sin(1200)+\cos (-1080)=\sin(1080+120)+\cos(1080)=\\=\sin(360\cdot 3+120)+\cos(360\cdot 3)=\sin 120+\cos 0=\sin(180-60)+1=\\=\sin 60+1=\frac{\sqrt{3}}{2}+1}\)
et cetera...
Ostatnio zmieniony 10 gru 2006, o 18:27 przez Lorek, łącznie zmieniany 3 razy.